torstai 5. maaliskuuta 2015

Rihkamasta aarteeksi

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että joku arvottomaksi luulemasi esine onkin yllättäen osoittautunut luultua arvokkaammaksi?

Jokunen päivä sitten törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa kuvaan, jossa oli tutunnäköinen kippo. Tajusin kipon olevan samainen, joka löytyy myös itseltä kotoa. Kyseessä on Riihimäen lasin valmistama lysterilasinen sokerikko, jota on ilmeisesti (saa korjata jos tieto on täysin tuulesta temmattu) valmistettu joskus 1930-luvun puolessa välissä. Niin tai näin, vanhasta tuotannosta on kuitenkin kyse. Toinen nimitys lysterilasille on myrkkylasi. 

"Myrkkylasiksi kutsutaan erityisesti 1900-luvun alkupuolella suosittua metallinhohtoiseksi käsiteltyä lasia. Pinta saadaan aikaan altistamalla kuuma lasiesine valmistusvaiheessa metallioksideille. Metallioksidihöyry on myrkyllistä ja siksi lysterilasia sanotaan myrkkylasiksi" Lähde

Kippo on ollut meillä iät ja ajat. Edes vanhempani eivät muistaneet mistä kyseinen kapistus on meille eksynyt. Muistan jo lapsuudesta pitäneeni tätä leikeissä pihaleikkejä myöden. Yllätys oli suuri, kun eräälläkin sivustolla tätä samaista sokerikkoa kaupiteltiin 70€ hintaan. Köyhillä lapsilla on ollut arvokkaat lelut.  

Lysterilasi sokerikko

Sokerin alapuoli

Toinen arvottomaksi luulemani esine on ainakin omasta mielestäni varsin vekkuli. Kyseessä on Walt Disneyn Beauty and the Beast, eli Kaunotar ja Hirviö - elokuvasta tuttu Kippo - kuppi. Hahmon nimi tosissaan on Kippo ja siitä on tehty posliininen versio. Pohjasta löytyy leima Tokyo Disneyland. 
En tiedä missä mielenhäiriössä tämänkin tulin ostaneeksi joskus 8 vuotta sitten kirpputorilta, mutta pidin tätä jollain tapaa aika herttaisena. 
Maksoin tästä itse aikoinaan 1€ ja yllätys olikin suuri, kun Ebayssa tämä tuli vastaan ja hintaa oli lätkäisty 50€. En todellakaan olisi kuvitellut, että rihkamana pitämäni kuppi olisikin jonkun arvoinen. Toisaalta, eihän tämmöisillä esineillä ole rahallista arvoa kuin keräilijöille. Hauska esine kuitenkin.

Kippo - kuppi


Pohjassa olevat leimat



Ei sitä koskaan tiedä millaisia aarteita sieltä kaappien kätköistä voikaan löytyä! 

1 kommentti:

  1. Hej, haastoin sut tollaseen ihmehaasteeseen. Ei oo kyl pakko tehdä jos ei haluu. :)

    http://pikkulinnea.blogspot.fi/2015/03/the-liebster-award.html

    VastaaPoista